2 Nisan 2013 Salı

Yüzlerce 'yağmur'un ardındaki öğretmen





Öğretmen Göktül Bakdık'ın Bolvadin'de cezaevinde anneleriyle birlikte kalan çocukların anaokuluna gitmesi için başlattığı proje yurt geneline yayıldı.

Yağmur, 3 yaşındaydı. Annesiyle birlikte Afyon Bolvadin Cezaevi’nde kalıyordu. 21 yıllık bir okulöcesi öğretmenin duvarların ardından anneleriyle birlikte kalan çocukları fark etmesiyle hayatı değişti. Göktül Bakdık öğretmen yaşadığı ilçede cezaevindeki 3-6 yaş çocukların gündüzleri okul öncesi eğitim alabilmeleri için 2008’de bir proje başlattı. Yağmur ilk öğrenci oldu, projeye adını verdi: ‘Yağmurun arıdndandaki Işık’.

Proje ilçe sınırlarını aştı, AB hibesi aldı, 7 ile yayıldı. 2011 yılında ise Milli Eğitim Bakanlığı bu projeden esinlenerek Adalet Bakanlığı bir protokol imzaladı ve cezaevindeki çoukların ücretsiz servislerle dışarıdaki okulöncesi okularda eğitim almalarını sağlandı. Göktül öğretmen ve ekibinin Yağmur ile başlayan projesi cezaevlerindeki yüzlerce Yağmur’un hayatını değiştirdi.

Her şey Bolvadin Cezaevi Müdürü Mehmet Olcar ile cezaevinde annelerinin yanında kalan çocuklar olduğu konuşulurken başladı. Ömer Peker, Kadir Eker, Züleyha Zengin, Nihat İnan’dan oluşan ekip Bakdık koordinatörlüğünde cezaevine giderek annelere projeyi anlattı ve çocuklarını anaokuluna göndermeleri için ikna etti.

Bakdık, çocukların her gün okul servisi ile cezaevinden alınıp anaokuluna getirilmesini ve sonrasında tekrar cezaevine bırakılmasını sağladı. İlk öğrenci Yağmur’du. Cezaevinden ürkek adımlarla çıkıp okula geldiğinde “Akşama eve, annemin yanına dönecek miyim” diye sordu. Annesinin olduğu her yer onun için evdiydi. Projeye eğitim almaya başlayan ilk çocuk olan Yağmur adını verdi: ‘Yağmur’un Ardındaki Işık’.

Sonra Yağmur’lar giderek çoğaldı. Aynı zamanda cezaevinde kadınlara, ilçelerdeki öğretmenlere eğitimler verildi. 2008-2010 yılları arasında, Afyon Bolvadin’deki anaokulunun imkânları ile devam eden proje, Afyonkarahisar’ın Merkezi Finans İhale Birimi Hükümlü Başkanlığı’ndan hibe desteği aldı. Bakdık ve ekibi projenin diğer illere de yayılması için çalışmalara başladı.

En çok kadın tutuklu ve hükümlünün olduğu Antalya, Eskişehir, Kayseri, Ankara , Denizli, İstanbul ve Afyon’daki devlet anaokulları ile cezaevlerini dolaşarak cezaevlerinde kalan çocukların da okula kabul edilebileceğini anlattılar. Tüm bu çalışmaların sonucunda, Afyon ve çevre ilçelerdeki cezaevlerinde yaşayan 32 çocuk anaokullarına kayıt oldu.

2011 yılında ise Bakdık’ın projesinden esinlenen Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile bir protokol imzalayarak projenin Türkiye genelinde uygulanması için harekete geçti. Türkiye genelinde cezaevlerinde olan 479 çocuk artık ücretsiz olarak servislerle okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim alma hakkına sahip.

Bakdık’ın projesi tüm cezaevindeki çocuklara ulaştı. Yağmur ise şimdi ikinci sınıf öğrencisi. Onun gibi yüzlerce çocuğun hayatı projeyle değişti. İlkokula başladıklarında o zamana kadar cezaevinden çıkmadan okul ortamına giren çocuklar, hem eğitimle hem bilişsel hem sosyal hem de fiziksel anlamda gelişti. Sosyalleşmelerinde, boy ve kilolarında artış tespit edildi.

‘Fark yaratan’ öğretmenler

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan ‘Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri Yarışması’na başvuran 5 bin 471 proje arasından ödüle layık görülen ilk 13 proje arasında yer alan ‘Yağmurun Ardındaki Işık’ projesi, Sabancı Vakfı’nın yeni fark yaratanı seçildi. Toplumsal gelişmeye katkıda bulunan sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini ‘Fark Yaratanlar’ programıyla kamuoyuna anlatıldığı programda Bakdık da yer alıyor. 

http://www.timeturk.com/tr/2013/04/02/yuzlerce-yagmur-un-ardindaki-ogretmen.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder