13 Mayıs 2012 Pazar

Kâfirûn Suresi

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 DE Kİ: “Siz ey hakikati inkar edenler!

2 Ben tapmam sizin taptığınıza,

3 siz de tapmazsınız benim taptığıma.

4 Ve ben tapmayacağım [asla] sizin tapıp durduğunuza,

5 siz de [hiç] tapmayacaksınız benim taptığıma.

6 Sizin dininiz size, benimki bana!”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 SAY: " O you who deny the truth!
2 I do not worship that which you worship,

3 and neither do you worship that which I worship.

4 And I will not worship that which you have [ever] worshipped,

5 and neither will you [ever] worship that which I worship.

6 Unto you, you moral law, and unto me, mine!"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

# Surenin konusu Islam akidesinin temeli olan tevhiddir. Bu sure Ihlas ile birlikte kelime-i tevhid`in tefsiri niteligindedir. La ilahe`yi Kafirun suresi, illallah`i Ihlas suresi tefsir ve temsil eder.

# Ana fikri tek cumledir: Imanda pazarlik olmaz. Tersi de gecerlidir: Pazarlik olna yerde iman olmaz. Sure, bir imanda kararlilik ve sebat suresidir. Ayni zamanda, Kur`an`in ilk muhatabini insa orneklerinin de basinda gelir. Bu sur, dunyanin en halim-selim insanini, "Vallahi ey amca, gunesi sag elime ayi da sol elime koysaniz, Allah`tan aksi yonde bir emir gelmedigi surece ben bu davadan asla vazgecmem!" (Ibn Hisa, es-Sira II, 101) diyecek destani bir kararlilik noktasina getiren surecin isaret taslarindan biridir. Vahidi`nin ve Ibn Ishak`in naklettigi su nuzul sebebi rivayeti bilinmeden sure hakkiyla anlasilmaz:

"Allah Rasulu Kabe`yi tavaf ediyordu. kavmin yaslilari olan esved b. Muttalib, Valid b.Mugire, Umeyye b.Halef, `As b.vail onune gecip su teklifte bulundular: ya Muhammed! Gel (bir sene) biz senin kulluk ettigine kulluk edelim, (bir sene de) sen bizim kulluk ettigimize kulluk et. Bu sayede biz seninle bir iste ortak olalim. Eger seninki bizimkinden hayirliysa, biz o hayirdan payimizi almis oluruz. Yok bizim taptigimiz seninkinden hayirliysa, sen ondan mahrum kalmamis olursun. Allah da bunun uzerine bu sureyi indirdi. Rasulullah ertesi sabah Kabe`de onlara bu sureyi okudu. Iste o zaman ondan tamamen umitlerini kestiler."

Ibn Abbas soyle der: "Ondan tamamen umit kestiler; ona ve ashabina eziyet etmeye iste o zaman basladilar". Bu tesbit de gosteriyor ki, bu sure tipki Necm suresi gibi Mekke doneminin kirilma noktalarindan biridir. Suskunluk ve alay doneminin ardindan bu sure ile baski donemi baslamistir.

(Hayat Kitabi KUR`AN Gerekceli Meal-Tefsir, Mustafa Islamoglu, sayfa:1314)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder