24 Mart 2012 Cumartesi

Gercekten Gulebilmek / Zehra

Herkez gulebilir, gulumseyebilir. Muhim olan ciddi gulebilmektir!

Gecen aksam Michael Palin`in gezi belgesellerinden Sahra`da cekim yaptigi bolumu seyrettik. Colun ic kisminda bulunan Zouerat adindaki yerlesim yerine ugradilar ve bir cadira misafir oldular. Michael Palin kadinlara sordu `Nasil bu kadar mutlu kalabiliyorsunuz?` diye. Kadinlardan biri cevap verdi gulerek `Ulkemi seviyorum, sakin biryer ve guzel de bir evim var.` Michael Palin saskin ve dikkatli gozlerle kadina bakti. Sonra cumlenin sonunu tekrarladi `Guzel evim`. O yerlesim yerindeki butun evler ya petrol varillerinin levha haline getirilerek yapilan kulubelerden ya da cuval bezleri kullanilarak yapilmis cadirlardan olusuyordu. Ev esyasi olarakta bir kac kap kacak ve uyumak ve oturmak icin silteler. Manzara olarakta sari kumlar, dunyanin en uzun treninin gectigi bir demir yolu ve kimi zaman gorunen kimi zaman da kum firtinasindan dolayi gorunemeyen gokyuzu. Evet bu kadar.
Buna benzer baska, hayatindan memnun ve mutlu insan hikayeleride duymussunuzdur eminim.

Degerlerimiz, inanclarimiz, dostlarimiz ve biz; hayat sanki bu gunlerde bunlardan degilde, sadece cevremizdeki ve uzerimizdeki metaryellerden ibaretmis gibi. Hatta bu metaryellerin ortasinda biz bile yokmusuz gibi. Yukleniyoruz da yukleniyoruz, acikcasi neyi niye yuklendigimizi ve nereye gittigimizi bilmeden. Unutuyoruz, mallarimizin ve cocuklarimizin bir sinanma, imtihan araci olduklarini (Tegabun Suresi). Ve en onemlisi unutuyoruz, bu dunya hayatinin, eger anlam ve amacindan soyutlarsak, bir oyun ve eglenceden ibaret hale gelecegini, ama eger iman eder ve sorumluluk bilinciyle yasarsak, bunun hakkimizda en hayirlisi olacagini (Muhammed Suresi).

Hayat, Allah`i sah damarimizdan daha yakin hissettigimiz, korku ve umit arasinda, duzgunce yasamaya calistigimiz surece anlamli. Ve bu surecte zaman zaman gercekten gulebilmenin, gulumseyebilmenin, Allah`in bize hediye ettigi buyuk bir armagan oldugunu dusunuyorum.

Bu armagana nail olabilenlerden olmak dilegiyle...



Zehra

1 yorum:

  1. Biricik kızımın yüreğine, ellerine sağlık çok anlamlı bir yazıydı.Bu kadar yazıyla bütünleşen bir resim görmedim.İçim açıldı.Bizi bu istidadlarını keşfetmekten lütfen mahrum etme.Devamını bekliyoruz.Büyük bir heyecanla.
    Annen

    YanıtlaSil