13 Mart 2012 Salı

ASR Suresi

 
وَالْعَصْرِ*  إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ*  إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْ
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 ASR şahit olsun:
2 Elbet insanoğlu tarifsiz bir ziyandadır;
3 ancak, Allah`a inanip güvenenler, erdemli ve sorumlu davrananlar; yani birbirlerine hakkı tavsiye edenler bundan müstesnadır.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 CONSIDER the flight of time!
2 Verily, man is bound to lose himself
3 unless he be of those who attain to faith, and do good works, and enjoin upon one another the keeping to trurth, and enjoin upon one another patience in adversity.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Notlar:
* "Eger Kur`an bu sureden ibaret olsaydi, insanlik icin yine de yeterdi." (Imam Safii)
* "Allah Rasulu`nun arkadaslarindan iki kisi bir araya geldiginde, biri digerine Asr suresinin okumadan ayrilmazdi." (Taberani)
* "Zaman"(Asr) kelimesi, gecmis zaman oldugu gibi simdiki zaman icin de kullanilmistir.Yani, insanlik tarihi dunuyle ve bugunuyle sonraki ayetlerde beyan edilenlerin hak olduguna sahittir. (Mevdudi Tefsiri) 
* Sure insanin saadetini ve felaketini kendi elleriyle hazirladigini beyan eder. Insanin zamana, caga, mekana kabahat yuklemesi onu sorumluluktan kurtarmaz. Mamafih iyiligi tarihin bir donemine hasredip kendi yasadigi asrin kotulugune de "ahir zaman" soylemiyle mazur gosterenlerin bu mantigini reddeder. Sozun ozu: Keramet zamanda degil insandadir. (M.Islamoglu Tefsiri)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder