21 Kasım 2014 Cuma

"Uzaktaki Yakın" Yazan ve Yaşayan : Nurdan Özyılmaz / Zehra




Her şey kitap fuarında, stantta duran o kişinin, "Alacaksınız bu kitabı, fotoğrafını çektiniz bir kere, olay bitmiştir!" demesiyle başlamadı aslında. Daha öncesinde, yazarı tarafından, parça parça yazılıp e-mail adreslerimize postalanmasıyla haberdar olduk o güzel kitaptan ve kitabın baskısı çıktıktan sonra, bir akşam kitabı babama okumamla birlikte yaşamıştım bu gerçeği. Özellikle kitapta ki "Belgin Doruk ve ben!" bölümünü okurken, onun ağlamaya başlamasıyla, "Zehra biz bunları yaşadık gerçekten ve bizler neler yaşamışız!" demesiyle başlamıştı.

Hayat her zaman acısıyla tatlısıyla, savaşıyla barışıyla, zaferleriyle yenilgisiyle devam etmekte. Ama bazı tarihler not düşülüyor, unutmamak unutturmamak adına. O tarihlerden biride 28 Şubat ve getirmiş olduğu yasaklardan kaçıncı sırada olduğunu bilemediğim ama büyük yasaklardan olduğunu bildiğim başörtüsü yasağı, karşı tarafın ifadesiyle türban yasağı. Kız çocuğundan erkek çocuğuna bu dönemde yaşananlardan etkilenen bir ailenin kızı olan Nurdan ablamın (teyzemin) kaleminden yazılmış kitabın adı "Uzaktaki Yakın".

Eğer okursanız, kitabın içinde trajedileri de barındırın masal tadında yaşanmış öyküler bulacaksınız, hayat yeterince şiirsel olduğu için daha da şiirselleştirme gereği duyulmamış hikayeleri. Bu dünyadan göçüp gitmiş ama arkasında birçok hayır bırakmış dedelerin icraatlerini, hayatta olup hala faydalı olan yazarların yaşamlarından kesitleri, güzel dostlukların nasıl başladığını, sizi hiç anlamayacağını düşündüğünüz insanların sizi nasıl yanılttığını, tebdili mekanlarda ferahlığı bulacaksınız.

Rivayete göre yazar bu kitabı yazarken, yaklaşık yüz kilometre Ege Denizi'nde yüzdü. Hatta o kadar yüzdü ki ailesi karşıda ki adalara varıp, oralarda mahsur kalmasından korktu. Seher vakitlerinde Sisam Adası'na karşı bisiklet sürdü. Bu sırada peşine takılan ve sonrasında arkadaş edindiği kedi, köpeğin çokluğu kasaba halkını tedirgin etti. Ailesiyle, dostlarıyla bolca vakit geçirdi. Dört değil tahmin edilenden çok daha fazla gözle beklenen ve o yaz aileye katılan Zeyneb Duha onunla vakit geçirmekten mutluluk ve huzur duydu. Kuşluk vakitlerinde yine kilometrelerce yol yürüdü, kafasını toparlayıp zinde kalabilmek için. Ve serin bir yaz gecesi masasının üzerine yansıyan ay ışığı, odasını dolduran deniz havası ve bahçeden gelen cırcır böceklerinin sesiyle kitabının son cümlesini yazıp, bilgisayarını kapattı.


Sevgili Nurdan ablacım,

Henüz 10 yaşındayken doğum günümde, hediye ettiğin "Heidi" kitabımın yanına kitabını koyuyorum. Çünkü "Uzaktaki Yakın" da anlatmadığın ama Heidi'nin hayatına benzer hikayelerinin olduğunu biliyorum ve tamamlayacağını düşünüyorum bu iki kitabın birbirini..

Allah daim yardımcın olsun. Rabbim yolunu açık, yüreğini ferah kılsın. Bir solukta okuduğum kitabına yeni kitaplarının ekleneceğini umut ederek bekliyorum gelişini.

Allah'a emanet ol
Selam, dua ve muhabbetle


Yeğenin
Zehra


Not: Arzın haritalarını koydum çantama,
         Ne zaman çıkıyoruz yola?
         = )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder